De term EPBD-keuring wordt steeds vaker genoemd in de context van klimaattechniek, vooral voor eigenaren en beheerders van gebouwen. Maar wat houdt deze keuring precies in en waarom is het zo essentieel voor onze gebouwen?

Wat is een EPBD-keuring?

EPBD staat voor ‘Energy Performance of Buildings Directive’. Dit is een Europese richtlijn die tot doel heeft de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. De EPBD-keuring is een controleprocedure die ervoor zorgt dat verwarmings- en aircosystemen in gebouwen op efficiënte wijze functioneren. Voor ieder pand met zo’n systeem is deze keuring elke 4 à 5 jaar verplicht.

Waarom is de EPBD-keuring zo belangrijk?

Er zijn drie primaire redenen:

  1. Energie-efficiëntie: Een van de belangrijkste doelstellingen van de EPBD is het verhogen van de energie-efficiëntie van gebouwen. Een goed functionerend systeem verbruikt minder energie, wat leidt tot lagere energierekeningen en een verminderde CO2-uitstoot. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
  2. Comfort en welzijn: Een efficiënt werkend verwarmings- of aircosysteem zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Dit heeft directe voordelen voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die het gebouw gebruiken.
  3. Economische voordelen: Systemen die regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden hebben een langere levensduur en lopen minder risico op dure reparaties of vervangingen op de lange termijn.

Het is dus duidelijk dat het uitvoeren van een EPBD-keuring voordelen biedt op zowel economisch, ecologisch als sociaal vlak. Voor gebouweigenaren en -beheerders die op zoek zijn naar een gecertificeerde partij voor deze keuringen, biedt Inntens Klimaattechniek de uitkomst. Met gespecialiseerde monteurs en een uitgebreid pakket in klimaattechniek zijn wij uw ideale partner voor een efficiënt en duurzaam pand.